‘ Esta es la juventud del papaǃ ’


Zo klonk de yell bij de Wereldjongerendagen van Lissabon: ‘Dit is de jeugd van de paus’. De jeugd was enthousiast en haalde als het ware een held binnen. Toen wij na twee dagen de Portugese Camino (pelgrimsweg) naar Santiago de Compostela gelopen te hebben in Lissabon aankwamen, bekroop me het gevoel dat ik op een muziekfestival was terecht gekomen. Zoiets dat tegenwoordig regelmatig in het Stadspark van Groningen plaatsvindt. Harde muziek en groepen jongeren die de stad doorkruisen om naar het festivalterrein te trekken. Toch was dit heel anders.

Honderdduizenden jongeren verzamelden zich in Lissabon om God, Christus, paus Franciscus en elkaar te ontmoeten. Er waren geen drank- en eettentjes op de activiteitenterreinen en de boodschap was uitdrukkelijk christelijk. Onze bisdomreis was geen vakantiereisje en dat is het ook niet geworden. Naast de vieringen met de paus hadden we onze eigen catecheses en gebedsmomenten, heel natuurlijk en spontaan vervlochten in het dagprogramma. Veel jongeren hebben ook de mogelijkheid benut om (voor het eerst) te biechten en kennis te maken met het getijdengebed van de Kerk. Met alle andere 1000 Nederlanders kwamen we driemaal bij elkaar voor zang, catechese en dialoog in het kader van het synodaal proces. Dagelijks vierden we de eucharistie met de aanwezige Nederlandse bisschoppen.

De Wereldjongerendagen zorgden ervoor dat deelnemers beter en meer over het geloof zijn geïnformeerd, dat het geloof door te bidden kon indalen in hun hart en dat het met het leven zelf is verbonden. Geen eenzijdige geloofsoverdracht en informatieverstrekking, maar geloofsbeleving en geloofservaring samen met leeftijdsgenoten uit eigen land en de hele wereld.

Het waren twee zware weken. De eerste dag was het 25 km wandelen op de Camino met motregen  de hele dag.  Op de zaterdag voorafgaand aan de slotvieringen wandelden we naar het centrale Campo da Graça in de hete zon te midden van steeds meer jongeren die allemaal door die ingang moesten. In totaal een miljoen WJD-deelnemers! Maar bovenal is er veel voldoening bij onze hele bisdomgroep. Ik ben heel dankbaar dat ik zelf twee weken dagelijks met de jongeren van ons bisdom kon optrekken.

+ Ron van den Hout
bisschop van Groningen – LeeuwardenTerug gaan