Lezing voor de dag: 13 mei 2025

Datum: 13 mei 2025

Dinsdag na de vierde zondag van Pasen

Vrije gedachtenis van de heilige Maagd Maria van Fatima
Toen de wereld in 1917 nog steeds worstelde met het geweld en de gruweldaden van de oorlog, verscheen de Maagd Maria in Fatima zes keer aan de drie herdertjes Lúcia, Jacinta en Francisco. Door middel van hen heeft de heilige Moeder van God de mensheid herhaaldelijk vastberaden geloof en een geest van gebed, boetvaardigheid en herstel aanbevolen. De verering van Onze Lieve Vrouw van Fatima werd kerkelijk goedgekeurd. Verschillende pausen pelgrimeerden naar de plaats van de verschijningen.

Feest van de heilige Servatius, bisschop (bisdom Roermond) en vrije gedachtenis van de heilige Servatius, bisschop (bisdom ‘s-Hertogenbosch)
Servatius is de eerste bisschop in de Nederlanden wiens bestaan met zekerheid bekend is en één van de eerste geloofsverkondigers in onze zuidelijke streken. Zijn naam Servatius of Sarbatius wijst op een oosterse oorsprong. Betrokken in de kerkelijke en politieke verwikkelingen van zijn tijd, moet hij een man van betekenis zijn geweest. Zijn naam als bisschop van Tongeren komt voor onder die van de Gallische bisschoppen die de orthodoxe geloofsbelijdenis van Sardica (343) ondertekenden. Ook op het Concilie van Rimini (359) behoorde hij tot de verdedigers van het geloof in Jezus Christus, de Zoon van God. Magnentius, de nieuwe heerser over Gallië, deed een beroep op Servatius om, met andere bisschoppen, voor hem te gaan pleiten bij keizer Constantius II. Van de latere geschiedschrijver Gregorius van Tours weten wij dat Servatius vanuit Tongeren is moeten vluchten naar Maastricht, waar zijn graf in zijn grafkerk, de Sint Servaas, tot op heden in hoge eer wordt gehouden.

Eerste lezing: Uit de Handelingen der Apostelen, 11, 19-26.
In die dagen trokken zij die vanwege de vervolging verspreid waren verder tot Fenicië, Cyprus en Antiochië toe, terwijl zij het woord alleen maar aan de Joden predikten. Maar er waren onder hen mannen uit Cyprus en Cyrene, die na hun aankomst te Antiochië zich ook tot de Grieken richtten en hun de Heer Jezus verkondigden. De hand des Heren was met hen, zodat een groot aantal het geloof aannam en zich tot de Heer bekeerde. Het gerucht over hun optreden kwam ook de Kerk van Jeruzalem ter ore en men vaardigde Barnabas af naar Antiochië. Toen deze daar aankwam en Gods genade zag, verheugde hij zich en wekte allen op met hart en ziel de Heer trouw te blijven. Hij was een goed man, vol van de heilige Geest en geloof. Veel mensen werden voor de Heer gewonnen. Daarop vertrok hij naar Tarsus om Saulus te gaan zoeken. Toen hij hem gevonden had, bracht hij hem naar Antiochië. Een vol jaar namen zij deel aan de bijeenkomsten in die gemeente en gaven onderricht aan een grote menigte. Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd.

Tussenzang: Ps. 87 (86), 1-3. 4-5. 6-7.

Antifoon: Looft nu de Heer, alle naties der aarde (Ps. 117 (116), 1a).

Zijn stad op de heilige bergen:
de Heer heeft haar lief.
De poorten van Sion veel meer
dan alle tenten van Jakob.
Hoe groots is het wat er van u wordt voorzegd,
Jeruzalem, stad van God.

Eens worden Egypte en Babel geteld
tot hen die de Heer vereren.
Ja, Filistijnen en Tyrus en Koes,
ook zij worden burgers van Sion.
Zij zullen dan zeggen, mijn moeder is zij,
uit haar zijn wij allen geboren.
En Hij zal het zelf verklaren,
de Allerhoogste, de Heer.

Hij zal in het boek der volkeren schrijven:
ook dezen horen daar thuis.
Dan zullen zij dansen en zingen:
de bron van ons leven zijt gij.

Alleluia:
Alleluia. Christus stond op uit het graf en werd een Licht voor allen die Hij vrijkocht in zijn bloed. Alleluia.

Uit het heilig Evangelie van onze Heer Jezus Christus volgens Johannes, 10, 22-30.
In die tijd werd te Jeruzalem het feest van de tempelwijding gevierd. Het was winter en Jezus hield zich op in de tempel, in de Zuilengang van Salomo. De Joden kwamen in een kring om Hem heen staan en zeiden tot Hem: Hoelang houdt Gij ons nog in spanning? Als Gij de Messias zijt, zeg het ons dan ronduit. Jezus gaf hun ten antwoord: Ik heb het u gezegd, maar gij gelooft het niet. De werken die Ik in naam van mijn Vader doe, zij leggen getuigenis over Mij af. Maar gij gelooft niet, omdat gij niet tot mijn schapen behoort. Mijn schapen luisteren naar mijn stem en Ik ken ze en zij volgen Mij. Ik geef hun eeuwig leven; zij zullen in eeuwigheid niet verloren gaan en niemand zal ze van Mij wegroven. Mijn Vader immers, die ze Mij gegeven heeft, is groter dan allen; en niemand kan iets uit de hand van mijn Vader roven. Ik en de Vader, Wij zijn één.

Lezingen bij het feest van de heilige Servatius, bisschop (bisdom Roermond)

Eerste lezing: Uit de eerste brief van de heilige apostel Paulus aan de christenen van Korinte, 2, 1-10a.
Broeders en zusters,
Toen ik u het getuigenis van God kwam verkondigen, deed ik dat niet met vertoon van welsprekendheid of geleerdheid. Ik had mij voorgenomen u geen enkele wetenschap te brengen dan die van Jezus Christus en zijn kruis. Bovendien voelde ik mij toen zwak, bevreesd en angstig. Het woord dat ik u verkondigde, had niets te danken aan overredingskracht van de wijsheid, maar het getuigde van de kracht van de Geest: uw geloof moest niet steunen op menselijke wijsheid, maar op de kracht van God. Wij spreken onder de volmaakten over wijsheid, maar dat is niet de wijsheid van deze wereld of van de machten die deze wereld beheersen, waarvan de ondergang trouwens op handen is. Wij verkondigen een goddelijke wijsheid, die verborgen was, het geheime plan, door God van alle eeuwigheid ontworpen en bestemd voor onze verheerlijking. Geen van de machthebbers van deze wereld heeft ervan geweten. Als zij ervan geweten hadden, zouden zij de Heer der heerlijkheid niet gekruisigd hebben. Dit zijn de dingen waarvan de Schrift zegt: Geen oog heeft ze gezien, geen oor heeft ze gehoord, geen mens kan het zich voorstellen, al wat God bereid heeft voor die Hem liefhebben. Maar aan ons heeft God het geopenbaard door de Geest.

Tussenzang Ps. 96 (95), 1-2a. 2b-3. 7-8a. 10.

Refrein: Meldt aan de naties de heerlijkheid van de Heer.

Zingt voor de Heer een nieuw gezang,
zingt voor de Heer, alle landen.
Zingt voor de Heer en verheerlijkt zijn Naam.

Verkondigt zijn heil alle dagen.
Meldt aan de naties zijn heerlijkheid,
zijn wondere daden aan alle volken.

Huldigt de Heer, alle stammen en volken,
huldigt de Heer om zijn glorie en macht.
Huldigt de Heer om de roem van zijn Naam.
Beeft voor de Heer, alle mensen op aarde,

Zegt tot elkander: de Heer regeert!
Onwrikbaar heeft Hij de aarde geschapen,
de volken bestuurt Hij met billijkheid.

Alleluia
Alleluia. Weest waakzaam en bereid, omdat de Mensenzoon komt op het uur waarop gij het niet verwacht. Alleluia

Uit het heilig Evangelie van onze Heer Jezus Christus volgens Matteüs, 24, 42-47.
In die tijd zei Jezus tot zijn leerlingen: Weest waakzaam, want gij weet niet op welke dag uw Heer komt. Begrijpt dit wel: als de eigenaar van het huis wist op welk uur van de nacht de dief zou komen, zou hij blijven waken en in zijn huis niet laten inbreken. Weest ook gij dus bereid, omdat de Mensenzoon komt op het uur, waarop gij het niet verwacht. Wie is dus de trouwe en verstandige knecht, die de heer over zijn dienstvolk heeft aangesteld om hun op tijd het eten te geven? Gelukkig die knecht als de heer bij zijn komst hem daarmee bezig vindt. Voorwaar, Ik zeg u: hij zal hem aanstellen over alles wat hij bezit.

Terug naar overzicht
Deel deze lezing van de dag: