Studenten archeologie vinden eeuwenoud klooster in Ter-Apel : “Bij iedere scherf is het weer spannend”
In de achtertuin van Klooster Ter Apel zoeken studenten archeologie al de maand mei naar overblijfselen van een dertiende-eeuws klooster. De ontdekking werpen een andere licht op het christelijke geloof in die tijd. Hoe bijzonder zijn hun vondsten?
Heel Noord-Nederland ligt in principe vol met dertiende-eeuwse baksteengotiek, legt Stijn Arnoldussen, universitair hoofddocent late prehistorie uit. Hij begeleidt een groep van ongeveer 30 studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze graven tot en met 6 juni in het kader van hun opleiding naar historische resten van het klooster in Groningen.
Arnoldussen ”Vanaf de dertiende eeuw vond er een soort explosie aan kloosterstichtingen in het gebied plaats. En als je rond een klooster gaat graven, is het niet bijzonder dat je iets vindt.” De studenten haalden kratten vol bouwmateriaal, potscherven en botten uit de grond. ‘Het is meer het samenvatten van historische bronnen en de archeologie, die het hier in Ter Apel zo leuk maat.’
Er zijn namelijk geruchten, aanwezig in oude oorkonden, dat er voor het huidige 15e eeuwse kloostergebouw een norbertijnenklooster heeft gestaan met de Domus Verae Lucus – Huis van het ware licht, verteld Arnoldussen. Het huidige kloostergebouw, nu eigendom van de Protestantse Kerk, is gestart in 1465 als kruisherenklooster met de naam Domus Novae Lucis- Huis van het nieuwe licht.
Lees hier het hele artikel in het Nederlands Dagblad 10 juni 2025