Tijd voor kniepertjes!!!


Traditiegetrouw worden er elke jaar door diverse dames van de geloofsgemeenschap Sint Joseph kniepertjes gebakken, zo ook dit jaar. De zoete baklucht hangt in ons parochiehuis Parcival en de sfeer zit er goed in. Twee weken wordt er gebakken. Verpakt per twaalf in een puutje kunnen de kniepertjes gekocht worden. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de geloofsgemeenschap. De dames kiezen zelf het doel en we hebben reeds heel wat leuke dingen te danken aan deze nijvere groep dames.

Kniepertjes worden in december plat gebakken en vanaf Nieuwjaar opgerold, kniepertje wordt dus rolletje (al dan niet met slagroom gevuld).  De platte kniepertjes symboliseren het oude jaar dat volledig ontvouwt is. Op nieuwjaarsdag begint een nieuw, nog onbekend jaar en dat wordt gesymboliseerd door het rolletje (gerold kniepertje). Het nieuwe jaar moet nog uitgerold worden.

 

Recept:
250 gr bloem
60 gram roomboter
175 gr witte basterdsuiker
16 gr vanillesuiker (2 zakjes)
2 eetlepels water (30ml)
1,5 dessertlepel kaneel (wordt in het Noorden des Lands bijna niet gedaan)
1ei

 

Zeef de bloem
Mix de roomboter met basterdsuiker en vanillesuiker romig
Mix het ei er doorheen
Voeg water toe en meng dit erdoor
Kneed vervolgens het bloemmengsel erdoorheen tot je een mooi deeg hebt.

 

Maak balletjes van het deeg (15 gr per stuk)
Leg de deegbolletjes minimaal een uurtje koud weg
Laat het wafelijzer heet worden (niet te heet)
Leg het deegbolletje in het midden van het wafelijzer en bak in circa 30 seconden of 1 minuut (al naar gelang de kwaliteit van het ijzer) goudbruin
Neem het kniepertje van het ijzer en laat het afkoelen.

 

Voor rolletjes geldt hetzelfde.
Zorg dan voor een beboterde steel van een grote houten pollepel om
het nog warme kniepertje hier rond te vouwen tot een rolletje.

 

Eet smakelijk?

 

 

 



Terug gaan